keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Vanha vihreä ja virkattu
Ajattelin kertoa teille omasta käsityöharrastuksestani. Käsitöiden tekeminen on oikeastaan periytynyt itselleni sukuni molemmin puolin. Äitini on tehnyt paljon käsitöitä nuorempana ja samoin mummuni neuloo joululahjaksi minulle melkeinpä aina yhdet villasukat. Isäni näpräilee aina jotain, pienempää ja suurempaa, lentävää, kiitävää tai pärisevää. Hänen äitinsä puolestaan on neulonut lukuisia villapaitoja. On siis aika lailla selvää, että käsityöharrastus on periytynyt myös minulle. 

Aivan itsestään ei käsitöiden tekeminen kuitenkaan ole tullut. Ei se niin mennyt, että otin ensimmäistä kertaa puikot käteen ja kas, siinä se valmis paita jo olikin, ei ei.... Se meni niin, että koulussa ensimmäisellä käsityötunnilla opettaja sanoi; "Emmi, käännä nyt aluksi se koukku oikein päin!". Ja sitten kun käänsin, pääsin hyvään vauhtiin ja virkattu kissa olikin pian valmiina. 

Innostuin käsitöistä jo hyvin pienenä, virkkailin ajan kuluksi isoäidinneliöitä ja yhdistelin niitä milloin miksikin. Pysyin kauan pienempien juttujen teossa, sillä kärsivällisyyteni ei ikinä nuorempana olisi riittänyt kokonaisen paidan tekoon. Vasta muutama vuosi sitten virkkasin itselleni ensimmäisen kokonaisen paidan. Siitä piti tulla Novita lehden mallin mukainen toppi, mutta se ei koskaan saavuttanut muotoa, joka olisi istunut minun päälleni, tai ylipäätään kenenkään päälle. Suunnittelin siinä sitten sivussa ihan oman uuden mallin. Se oli tämä paita, vihreä ja virkattu.

Tässä postauksessa esittelen siis ensimmäisen itse tekemäni paidan. Se onkin mainio valinta vaikkapa rannalle tai kauppareissulle. Mukavan vilpoisa, mutta kuitenkin sen verran paksu, että se lämmittää kaupan pakastealtaalla jäätelöä valitessa tai rannalla kesätuulessa. Lisäksi malli on ajaton, perus V -aukkoinen pusero, joiden yksityiskohtana ovat sirot sivuhalkiot. 

Ohjeet

Lanka; jokin virkkuukoukulle 4 sopiva. Lankaa kuluu noin 500 grammaa, riippuen tietysti langasta ja sen metrimäärästä. Novitan langoista löytyy hyviä vaihtoehtoja, kuten Novita Aalto.

Mallikerta: virkkaa pylväsrivi, jonka jäkeen aina kääntöön kaksi ketjusilmukkaa. Seuraavalla kerroksella virkkaa ensimmäiseen edellisen kerroksen pylvääseen pylväs, virkkaa yksi ketjusilmukka jätä seuraava pylväs väliin, ja kiinnitä se pylväällä seuraavaan pylvääseen. Joka toiseen edellisen kerroksen pylvääseen virkataan siis tällä uudella rivillä pylväs ja niiden väliin aina yksi ketjusilmukka. Seuraavalla rivilla taas jokaiseen silmukkaan pylväs ja seuraava rivi samoin, joka toiseen. Jatka näitä kahta kerrosta vuorotellen koko työ. 

Työn etu- ja takakappaleet virkataan erikseen.

Virkkaa ensin etukappale. Luo yhteensä 80 silmukkaa ja jatka mallikertaa kainaloihin asti, itselläni 37 senttiä. Virkkaa sitten pääntien molemmat puolet erikseen. Tee ensin toinen pääntien puoli, sitten toinen.  Kavenna aina jokaisen pelkän pylväskerroksen alussa, pääntien puolella, kaksi pylvästä yhteen. Jatka kavennuksia, kunnes kappale ylettyy hartioille, kokomitta itselläni on 55 senttiä. 

Takakappale virkataan samalla kuviolla, mutta halutessasi voit virkata sen käyttämällä vain pylväitä, usein tämän tyyppisissä paidoissa takakappale on tiiviimpi ja samoin pidempi. Voit siis halutessasi tehdä siitä myös pidemmän. Erillisiä kavennuksia ei hihansuissa ole kummassakaan kappaleessa, joten virkkaa vain 80 aloitussilmukkaa ja jatka kappale niillä silmukoilla hartioille asti. 

Hiha aloitetaan hihansuusta luomalla 38 silmukkaa. Jatka mallikertaa ja lisää aina yksi pylväs kerroksen molempiin päihin noin kuuden sentin välein. Itselläni tämä oli aina joka kolmannella pelkällä pylväsrivillä. Lopeta kun työssä on noin 60 silmukkaa tai kun hiha on mielestäsi hyvän mittainen. Omassa puserossani on 3/4 mittaiset hihat, sillä ne ovat kesäpaidoissa jotenkin toimivammat. Tee toinen hiha samoin.

Lopuksi yhdistä olkasaumat, hiat, sekä hihojen pitkät saumat. Olkasaumaa en ommellut etukappaleesta koko mitalta kiinni, jätin noin 8 senttiä pääntien molemmista reunoista auki. Näin pääntiestä tuli hieman avonaisempi ja rennompi! :)Kuvat @annaxiii
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti