lauantai 28. toukokuuta 2016

Raumalainen raitapaita
Tänään on Rauman vuoro! Rauma on kaunis merenrantakaupunki ja olenkin toteuttanut siihen liittyen merihenkisen raitaneuleen. Keväällä ja kesällä kaupat tuntuvat aina täyttyvän raitanauleista ja paidoista ja vaikka niitä on jo kaappi aivan täynnä, löydän silti aina joka kevät uusia. Aina löytyy jokin uusi leikkaus tai raitojen rytmi. Tämän raitarytmin löysin Novita -lehdestä (Kesä 2015). Muuten malli on omani :)

Neulomastani raitapaidasta tuli oikeastaan todella hyvin Raumaa kuvaava. Siihen tuli muutama pikku virhe, jotka kokenut neulekonkari tai tarkkasilmäinen voi kuvista bongata. Olen yleensä virheiden suhteen hyvinkin perfektionistinen ja olen monta neuletta alusta loppuun purkanutkin. Se tuntuu kasvattavan luonnetta :D Mutta tätä neuletta en vain purkanutkaan. Totesin sen olevan vielä enämmän Raumalainen raitapaita, virheineen...

Rauma ei meinaa ole täydellinen paikka, mutta olen todennut, ettei mikään ole koskaan täydellistä! Rauma on pieni paikka, jossa piirit ovat pienet ja tunnelma on tiivis. Ihmiset ovat iloisia ja rempseitä, tunnelma on rento ja viihtyisä! Rauma on kaupunki, josta löytyy juuri se, minkä ihminen tarvitsee, ei yhtään enempää, eikä vähempää. Jos tyytyy siihen mitä on, pysyy tyytyväisenä. Ja jos asenne on oikea, viihtyy tässä idyllisessä kesäkaupungissa oikein hyvin! 

Itse en myöskään voisi elää ilman merta! Meri antaa jotain itsestään, mitä ei muualla voi kokea. Sen tuoma raikas ilma ja viilentävä, toisinaan hyytävä tuuli on jotain, mikä pitää mielen virkeänä. Merellä voi myös lepyyttää katsettaan ja nähdä kauas maailman laidalle. Raumaltakin siis avautuu sen ulkopuolelle jotain suurta ja ihmeellistä... Rauma on siis täynnä mahdollisuuksia ;) 

Rauma on aivan kuin tämä paita, ei  täydellinen, virheitä löytyy, mutta päällä se on mukava ja tuntuu hyvältä!

Ohjeet neuleeseen olen tällä kertaa saanut vain selaamalla neulelehtiä. En ole ottanut mallia mistään tietystä raitapaidasta, mutta kuten sanoin, malleja olisi kaupat täynnä :)

Ohjeet

Lanka: Novita Botton Bamboo , neljä kerää sinistä ja kaksi valkoista 

Puikot: 80 senti pyöröpuikko nro. 4 (hieman isommilla puikolla kuin lankasuositus sanoo, tulee kivan ilmavaa neulosta ja neule valmistuu myös vähän nopeammin).

Työ neulotaan yhtenä kappaleena, tasona kainaloihin asti. Kainaloiden kohdalla työ jaetaan etu ja takakappaleeseen. Taakse tulee siis pitkä takasauma. 

Aloita työ luomalla 155 silmukkaa. Aluksi neulo helmaan resori, yksi oikein ja yksi nurin. Neulo aina nurjat silmukat nurin ja oikeat oikein.  Resori on 7 sentin mittainen. Sitten aloitin raitaneuleen. Neulo aina kuusi sinistä kerrosta ja kaksi valkoista. Neulo oikealla silmukat oikein ja nurjalla nurin. Kun kappaleen korkeus on haluamasi mittainen (vinkki: neuleesta voi tehdä helposti myös mekon), itselläni 40 senttiä, jaa työ yhteen etu- ja  kahteen takakappaleeseen. Oman työni jaoin viimeisen valkoisen kerroksen jälkeen. Valkoisia raitoja tuli kappalseen yhteensä seitsemän. 

Etukappaleeseen jää 77 silmukkaa ja takakappaleisiin jää 39 ja 39 silmukkaa. Pyöröpuikolla on siis tässä kohtaa vierekkäin 39 takakappaleen silmukkaa, 77 etukappaleen silmukkaa ja 39 takakappaleen silmukkaa. Kaikki kolme kappaletta jatketaan loppuun sinisellä langalla. 

Jätä takakappaleet pyöröpuikolle odottamaan ja neulo ensin etukappaleen kaikilla 77 silmukalla 13 senttiä ja päättele sitten keskimmäiset 43 silmukkaa. Jatka vielä molempien puolien 17 silmukalla kolme kerrosta ja päättele loput silmukat. Näin muodostuu pääntie.

Neulo takakappaleet yksi kerrallaan. Neulo 13 senttiä ja päättele sen jälkeen selkäsaumaksi jäävästä reunasta 22 silmukkaa. Jatka vielä käden puoleisilla 17 silmukalla kolme kerrosta ja päättele. Neulo toinen puoli samoin.

Neulo sitten hihat. Hihat aloitin luomalla 30 silmukkaa.. Hihojen alkuun tein myös samanlaiset viiden sentin resorit. Sitten aloitin raitaneuleen. Raitaneuleessa lisää silmukoita aina joka kahdeksannella kerroksella. Tein lisäyksen aina jokaisella sinisen kerroksen kolmannella rivillä. Lisää silmukka aina rivin alkuun ja loppuun, poimi alussa lanka puikolle ensimmäisen ja toisen silmukan välistä ja lopussa viimeisen ja toisteksi viimeisen silmukan välistä. Kun hihan pituus on noin 36 senttiä, jatka vain sinisellä langalla. Hihojen kokomitta on 45 senttiä. 

Yhdistä olkasaumat, takasauma ja kädet, sekä käsien pitkä sauma ommellen yhteen. 

Lopuksi neulotaan kaulus, joka on bongattu Boomerangin kevään/kesän 2016  mallistosta. Linkki neuleeseen löytyy tästä. Poimi kaikki etu ja takakappaleen silmukat pyöröpuikolle neuleen ulkopuolelta. Poimi silmukasta vain ulkoreuna. Jatka sitten samaa resoria kuin aikaisemmin noin seitsemän senttiä ja päättele silmukat. 

Tällainen Raumalainen raitapaita tällä kertaa, toivottavasti nappasit vinkkejä omaan käsityöharrastukseesi :) 

kuvat @kiiiu2 kommenttia: