sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Porilaine pitkä pitsitakki


Kun kuulee, että se on porilainen, heräävät viimeistään kaikki ennakkoluulot. Jos et siis vielä ole kuullut sen puhuvan, siitä sen nimittäin ihan viimeistään tunnistaa. Porilaisuuden meinaa! Olen siis itse porilainen. Vähäraumalaine, blogini nimi tulee siitä, että olen Porista, kotoisin alueelta, jonka nimi on Vähärauma. Nimi sopii itselleni kuin nenän päähän, sillä tällä hetkellä kouluttaudun Raumalla luokanopettajaksi. Vähäraumalaisuudessa yhdistyvät siis tämänhetkiset molemmat kotikaupunkini, Pori ja Rauma. Ajattelin kertoa raumalaisuudestani lisää myöhemmin, mutta tänään on Porin vuoro!

Porilainen on aika persoonallinen. Muistan kun menin ensi kertaa Raumalla opettajien illanviettoon, tuli porilainen kaverini sanomaan, että älä vain kenellekään erikseen kerro ja mainosta, että tulet Porista! Ja kiitos siitä hänelle, opin, ettei kannata huudella, saa heti kuuluisan PORI -leiman otsaan, ja vielä Raumalla! 

Raumalla Pori -leimalla on aivan erilainen merkitys kun täällä Porissa. Porissa on meinaa vähän niin, että jos sinulla ei sitä Pori -leimaa ole jo syntyessä, ei sitä oikeastaan voi saadakaan. Täällä se yhdistää meitä kaikkia hyvin voimakkaasti. Mikäli sitä yhteenkuuluvuutta ei tunne, haluaakin siitä helposti eroon :D

Itseni tunnen kyllä vahvasti porilaiseksi ja porilaisuus on suuri osa minua ja persoonaani. Mutta se, minkälainen perusporilainen oikein on, saat selville vain tutustumalla yhteen... Porilaisuus on nimittäin yksi maailman hankalimmista sanoista avata, mutta avattakoon sitä nyt vaikka näin; porilainen on kuin pitkä pitsitakki, sama kuvio toistuu yhtenään pitkän pitkän aikaan yksitoikkoisena helmaan asti. Mutta kun sen valmiiksi saa ja päälleen pukee, se antaa sinulle varmuutta tilaisuuteen kuin tilaisuuteen...

Nyt sinulla on siis täydellinen tilaisuus tutustua yhteen porilaiseen, nimittäin tähän takkiin. Kerron nyt alla ohjeet ja jos innostuit, vastaan kyllä mielelläni, mikäli jokin kohta ei aukea...

Inspiraation tähän työhön sain H&M:n pitkästä villatakista, jonka ystäväni osti shoppailureissulla Turusta. Seuraavana päivänä takki oli loppu verkkokaupasta, joten ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä oma, ihan itte!

Ohjeet

Puikot: 80 sentin pyöröpuikko numero 7. (Isommalla puikolla työstä tulee ihanan kevyt ja se valmistuu nopeasti, normaali puikkosuositus langalle on 5).

Lanka: Novita Kaisla, kolme kerää

Mallineuleeseen törmäsin Klastajanvaimon blogissa!


Mallissa kolmiolla tarkoitetaan: nosta yksi silmukka neulomatta, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen ja nosta neulomaton silmukka kahden yhteen neulotun yli. 

Mallissa kahdella vastakkaisella kaarella tarkoitetaan: nosta lanka puikolle, tee siis langankierto, poimi lanka puikolle takakautta.

Aloitin työn neulomalla 132 silmukkaa (11 kertaa mallineule). Työ neulotaan tasona. Neulo mallineuleen mukaisesti kuviota aina kainaloihin asti. Kuvio neulotaan aina limittäin, eli kavennuskuvion päälle tulee seuraavalla kerroksella kuvion kolmio, jossa ei ole kavennuksia. Itselläni työn pituus on 70 senttiä. Kun työ on haluamasi mittainen (voit neuloa myös lyhyen takin), laske silmukat. Kuviota tehdessä silmukat helposti lisääntyvät. 

Jaa työ sen jälkeen kahteen etukappaleeseen ja  yhteen takakappaleeseen. Takakappaleessa on 2/4 silmukoista ja molemmissa etukappaleissa 1/4 ja 1/4 silmukoista. Jatka takakappaletta neuloen ainaoikeaa kainalosta hartioille asti (itselläni 13 senttiä) ja päätä silmukat. 

Neulo sitten etukappaleet yksi kerrallaan ja kavenna aina pääntien puolella neuloen kaksi silmukkaa oikein yhteen kerroksen alussa. Siis joka toisella kerralla. Kun kappaleen korkeus on sama kuin takakappaleen, päättele silmukat. 

Hihat neuloin luomalla aluksi 40 silmukkaa ja kavensin aina joka kuudennen kerroksen (viisi välikerrosta normaalisti ja kavennus) alussa ja lopussa kaksi silmukkaa. Kerroksen alussa kaksi silmukkaa oikein yhteen ja lopussa ylivetokavennus. Hihojen pituus on itselläni 40 senttiä. Jotta saat omista hihoistasi oikean mittaiset, kannattaa ommella olkasaumat ensin yhteen, jotta voit helpsti sovittaa takkia ja mitata, kuinka pitkät hihat tarvitset, sillä hiha ei ala suoraan hartialta.

Kun hihat ovat valmit, kiinnitä ne vielä ompelemalla kädenteihin ja ompele hihojen sisäsaumat yhteen.

Itselläni on todella löysä käsiala, joten suosittelen muokkaamaan silmukkamääriä oman käsialasi mukaisesti. Jos sinulla on mielestäsi tiukka käsiala, aloita 12 mallikuviolla ja tee hihat 50 silmukalla. Kokoa voi vaihdella samalla tavalla :) 

 
Kuvat @kiiiu

Ja ilman uutta rinkulalaukkua ei tänä keväänä voi jäädä, omani ei ole ihan Chloé, mutta Lindexin malli kelpaa ihan yhtä hyvin... :)6 kommenttia: