torstai 23. kesäkuuta 2016

Juhannustaikoja!

Vuosi on täynnä hienoja juhlapyhiä, joista kukin nauttii omalla tavallaan. Kesä on täynnä juhlatunnelmaa ja kesällä tarvitaan tietenkin myös uusia juhlavaatteita! 

Tämän mekon suunnittelin alunperin serkkuni rippijuhliin. Ajattelin sen sopivan hyvin rippijuhlien tyyliin; olkapäät peittyvät kirkossa, pituus on yli polven ja väri on hillitty valkoinen. Työstin mekkoa jo talvella, sillä löysin langat alekorista ja ne oli pakko pelastaa.  Ja siihen se alennus sitten kaatui kun ostin sitä kerralla parikymmentä kerää, niin halpaa oli :DD Nyt sitä on vieläkin jäljellä kotona, sillä tähän mekkoon upposi vain viisi 50 gramman kerää. Mekolle tuli hintaa alle 15 euroa. Aika halvalla siis pääsin, sillä lanka on hyvänlaatuista puuvillaa, oikein pehmeää ja mukava päällä. Lisäksi mekko on ihanan ilmava, sen verkkomainen neulos perustuu langankiertoihin. Langankiertojen avulla se myös valmistuu sutjakasti, joten semmoisen ehtii vielä varsin hyvin tekemään vielä tämän kesän juhliin, vaikkapa juuri rippijuhliin :)

Muistan kun minulla oli omissa rippijuhlissani päällä pinkki mekko satiinikankaasta. Näytin vielä ihan pikkutytöltä kun katson rippikuviani nyt. Omasta mielestäni olin tietty silloin jo melkein aikuinen. Vaikka 15 vuotias on vielä niin pieni. Vielä välillä nytkin tuntee olevan niin pieni, vaikka onkin jo 22 :D Nyt omasta rippikesästäni on aikaa jo seitsemän vuotta, huh huh, tosiaan seitsemän, ja ajat ovat kyllä muuttuneet. Kun nyt katsoo rippikuvia valokuvaamojen ikkunassa, ei enää tiedä onko kyseessä ylioppilas- vai rippikuva. Rististä kaulassa sitten tunnistaa. Niin näyttävät tytöt isoilta, aikuisilta... Hiukset heinona, ripset pitkinä ja kynnet laitettuina. Heinoa se tietysti on, onhan rippipäivä yksi elämän tärkeimmistä juhlista!

Nyt juhlitaan kuitenkin meille kaikille yhteistä juhlaa, juhannusta! Juhannus on kaikista juhlista omasta mielestäni ihan ykkönen, sillä se on keskikesän juhla. Tosin muutamana vuonna Suomessa on saatu nauttia juhannusta ja joulua samoissa lämpötiloissa ja samat toppavaatteet päällä... Melkeimpa kaikkeen muuhun voimme kuitenkin juhannuksena itse vaikuttaa, paitsi juuri ilmoihin, mikä juuri tekisi juhlasta juhlan! Noo, tietenkin sen tekevät myös hyvä seura ja tunnelma. Ei siis anneta sateen lannistaa, jos sitä niskaan sataa. Silti saa katsoa kaivoon, mikäli on jo päässyt ripiltä, ja nähdä tulevan aviomiehensä ;)

Ohjeet

Lanka: Katia Creta, viisi 50 gramman kerää

Pyöröpuikko numero 7, pituus 80 senttiä

Mallikerta: Langankiertokerros (lanka kaksi kertaa puikolle), langankierotejn pudotuskerros  ja sitten kaksi kerrosta ainaoikeaa. Toista työ loppuun. 

Työ neulotaan suljettuna neuleena kainaloihin asti ja jaetaan sitten etu ja takakappaleisiin. Hiat neulotaan erikseen ja kiinnitetään lopuksi neuleeseen.Alusmekko on ostettu H&M:lta. 

Aloita työ luomalla pyöröpuikolle 120 silmukkaa. Neulo ensin yksi kerros oikeaa. Seuraavaksi tee ensimmäinen rivi langankiertoja. Tee siis langankirto aina ottamalla lanka takakautta kaksi kertaa puikolle. Neulo seuraava silmukka oikein ja tee jälleen kaksi langankiertoa. Jatka näin koko kierros loppuun. Seuraavalla kerroksella neulo oikeat silmukat oikein ja pudota langankierrot puikolta. Näin ne jäävät pitkiksi silmukoiksi ja muodostavat verkon. Työssä toistuvat siis aina langankiertokerros, lankojen pudotuskerros ja kaksi kerrosta oikeaa neulosta. Toista tätä neulosta kainaloihin asti. Omani on tässä kohtaa 77 senttiä pitkä.

 Jaa sitten työ etu- ja kahteen takakappaleeseen. Jätä takakappaleet odottamaan puikolle kun neulot etukappaleen. Jatka etukappale loppuun suorana, älä tee kavennuksia. Omani on 23 senttiä pitkä.

Neulo sitten takakappaleet yksi kerrallaan. Kavenna pääntien puolella ensimmäisen kerroksen alussa viisi silmukkaa, seuraavalla oikella kerroksella neljä ja seuraavalla kolme. Työhön tulee siis yhteensä kuusi riviä sileää neulosta. Jatka sitten jäljelle jääneillä silmukoilla kapale loppuun, tee seuraavaksi langankiertokerros. Omat kappaleeni ovat sen 23 senttiä pitkät. Tee toinen kapale samoin. Näin selkään jää pitkä U, jolloin selkä jää myös hieman avonaisemmaksi. Aukkoa voi toki pitää myös mekon etupuolella :)

Tee seuraavaksi hihat. Luo aluksi 40 silmukkaa. Hihat neulotaan aivan samalla neuloksella kuin kko mekko. Tee lisäyksiä jokaisen langankirtokerroksen välissä. Omani tein aina ensimmäisellä oikealla keeroksella langankirtojen tiputtamisen jälkeen. 

Lopuksi ompele olkasaumat kiinni, hihojen pitkät saumat, sekä hihat kiinni mekkoon. kuvat @kiiiu

2 kommenttia:

  1. Ihana mekko! Meinasin tulla kysymään mistä ostettu, mutta ootkin itse tehnyt sen, vau oot taitava! :o Musta tuntuu et oon nähnyt sut joskus, kävitkö kenties mun kassalla paaniksella eilen tai joku päivä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tainnu olla minä, blondeja on paljon :D Mutta kiitos, itse olen tosiaan värkännyt :)

      Poista