keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Ohje palmikkopaitaan


Onpas taas aika kulunut. Lupailin jo vähän aiemmin tarjoilla ohjetta tähän palmikkoneuleeseen. Minulla on sellainen paha tapa, että kirjoittelen ohjeet aina pikkulappusille ja ne vilisevät aina milloin missäkin. Ja tietenkin viikonloppuna Porissa kun ohjetta piti kirjoitella, oli lappunen Raumalla... Ostin onneksi kaksi luonnoskirjaa, joihin voin alkaa kirjoittaa ja piirtää ohjeita ylös! Nyt minulla on onneksi hyvä väli kirjoittaa teille ohje tähän ihanaan neuleeseen.

Lankana käytin siis Dropsin Alpakka Air lankaa, helmenharmaata. Keriä puseroon upposi 8. Tein kaksinkertaisella langalla ja pyöröpuikolla numero 7. Jos sinulla on tiukka käsiala, tee 8 puikolla :) itselläni on hirmu löysä!

Aloitin työn luomalla 120 silmukkaa. Resori on yksi oikein yksi nurin ja sitä tein seitsemän kerrosta. Sitten aloitin palmikkokuvion. Palmikko on leveydeltään yhdeksän silmukkaa. Tein siis kuvion alkuun kaksi nurjaa, sitten palmikon kolmella silmukalla, eli kolme silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo kolme seuraavaa silmukkaa oikein, sitten apupuikolla olevat kolme. Neulo väliin kaksi nurjaa ja tee kaksi seuraavaa palmikkoa samoin, koko kolmen palmikokuvion alussa, palmikoiden välissä ja lopussa on siis aina kaksi nurjaa silmukkaa. Tee välissä aina kolme kerrosta niin, että letin yhdeksän silmukkaa neulot oikein ja välissä olevat nurjat nurin. 

Seuraavalla lettirivillä tee käännös toisinpäin, neulo lettikuvion alusta kolme silmukkaa oikein, siirrä kolme silmukkaa odottamaan työn taakse, neulo kolme oikein ja sitten apupuikon silmukat oikein. Jatka tätä lettikuviota eli palmikonkierto edessä kolme letin verran (yksi kerros) - kolme välikerrosta - palmikonkierto työn takana kolmen letin verran(yksi kerros), kunnes työ on sopivan mittainen, noin 35 senttiä.

Jos et ole aikaisemmin tehnyt palmikkoa niin älä suotta pelästy, se on superhelppoa! Katso vaikka tämä ohjevideo. 


Jaa sitten työ kahteen osaan, eli 60 ja 60 silmukkaa. Neulo ensin etukappale, eli jatka lettineuletta normaalisti, kunnes työn korkeus halmasta on noin 42 senttiä. Päättele sitten pääntietä varten koko lettikuvio eli 35 silmukkaa. Jatka sivuille jäävillä silmukoilla olat, neulo molempiin olkiin noin 7 senttiä. Neulo olat yksi kerrallaan.

Tee sitten samoin takakappaleessa, jatka takakappaletta hieman pidemmälle kuin etukappaletta, koko työn mittana 45 senttiä. Päättele sitten pääntien keskimmäiset silmukat, saman verran kuin edessä lettikuviossa, eli 35 silmukkaa. Jatka sitten olat loppuun siten, että taka ja etukappaleet ovat yhtä korkeat. 

Tee sitten kaulus. Neulo olkasaumat yhteen työn nurjalla puolella ja poimi kauluksen silmukat puikolle. Ensimmäisellä kerroksella neulo joka viides silmukka yhteen oikein, välikerros, sitten joka neljäs silmukka yhteen oikein, välikerros ja sitten joka kolmas silmukka yhteen oikein ja välikerros, aloita resori, eli neulo yksi oikein ja yksi nurin noin 7 kerrosta tai kunnes kaulus on sopivan mittainen (voit tehdä poolokauluksenkin). 

Sitten vielä hihat. Molemmat hihat tehdään samalla tavalla. Luo 22 silmukkaa, tee resori 7 kerrosta ja lisää aina silmukoita hihan ensimmäisen ja toisen ja toisteksiviimeisen ja viimeisen silmukan väliin neljän sentin tai kuuden kerroksen välein, jatka näin, kunnes hihan loppumitta on 47 senttiä. Lopuksi työssä on 46 silmukkaa. Neulo toinen hiha samoin ja kiinnitä. 

Superhelppoa ja nopeaa! Kaksinkertaisella langalla matka taittuu!  Jos kysyttävää, niin älä epäröi kysyä! ;) 

Kuvat Kiia Nordlund

1 kommentti:

  1. Onpa kaunis neule. Alpakkalanka on niin ihanaa. Hamstrasin Tampereen messuilta alpakka-keriä ja myssy jo tehtynä, nyt tulossa lapasia :)

    VastaaPoista