tiistai 18. lokakuuta 2016

Ohje Finlandia -takkiin


Tässä olisi nyt lupaamaani ohjetta Finlandia -takkiin:

Lanka: Novita Suomivilla valkoinen noin 15 kerää (kannattaa katsoa oman käsialan mukaan minkä verran lähtee kulumaan ja ostaa lisää vähitellen) ja Novita Nordic wool tummansininen 1 kerä.

80 ja 40  senttinen pyöröpuikko nro 4 (voi tehdä hyvin myös 5 puikolla, käsialasta riippuen).

Neule aloitetaan helmasta tasona. Luo 80 senttiselle pyöröpuikolle 204 silmukkaa ja aloita resori. Neulo oikealla puolella aina kaikki silmukat oikein. Nurjalla puolella neulo yksi silmukka oikein ja nosta yksi, toista koko kerros. Neulo resoria 4 senttiä ja aloita sitten sileä neule. Neulo siis oikealla kaikki silmukat oikein ja nurjalla nurin. Kun työn korkeus on 8 senttiä, aloita kirjoneule.

Neulo 5 kerrosta kirjoneuletta sinisellä ja valkoisella, 3 kerrosta pelkällä valkoisella ja taas 5 kerrosta kirjoneuletta sinisellä ja valkoisella.

Kirjoneule: neulo aina joka toinen silmukka valkoisella ja joka toinen sinisellä. Seuraavalla krroksella neulo niin, että sinisen päälle tulee valkoinen silmukka ja valkoisen päälle sininen. Mikäli kirjoneuleen neulominen nurjalla puolella ei ole tuttua tai ei muistu mieleen, tässä hyvä video :


Jatka sitten työn neulomista kainaloihin asti, työn kokomitta noin 60 senttiä. Jaa sitten työ kahteen etukappaleeseen ja takakappaleeseen. Jätä kaikki silmukat puikolle odottamaan kun neulot kappaleita yksi kerrallaan. Aloita etukappaleista ja neulo molemmat erikseen kunnes ne ovat kainaloista mitattuna noin 20 senttiä pitkät, päättele. Työn kokonaismittana tässä kohtaa siis noin 80 senttiä. 

Neulo sitten takakappale. Jatka kaikilla silmukoilla neulomista 20 senttiä ja päättele sitten molemmissa reunoissa 30 silmukkaa olkasaumoiksi. Jatka neulomista keskmmäisillä 20 silmukalla. Näistä silmukoista muodostuu kaulus. Lisää aina joka toisella kerroksella kahden ensimmäisen ja kahden viimeisen silmukan väliin yksi silmukka nostamalla lanka puikolle niiden välistä. Näin työhän muodostuu reikärivi koristeeksi. Jatka, kunnes takakauluksen mitta on 15 senttiä ja päättele silmukat. 

Yhdistä tässä kohtaa saumat. Neulo valkoisella langalla yhteen olkasauma ja kaulus. Aloita kiinnittäminen aina käsiaukosta ja etene kohti kaulaa, näin saat siistit saumat, jotka jatkuvat kaulukseen asti. Kaulus kiinnitetään siis etukappaleen yläosaan. Teet siis kaksi saumaa, molemmilla hartioilla, jotka yhdistävät taka- ja etukappaleen ja kauluksen etukappaleeseen. (Näkyy hyvin kolmannessa kuvassa.)

Nyt on helppo ommella hihat kun olkasaumat on yhdistetty. Hihat neulotaan suoraan kiinni neuleeseen ainaoikein 40 senttisellä pyöröpuikolla. Poimi silmukat hihansuusta (noin 75 silmukkaa) ja jatka neuletta noin 18 senttiä. Aloita sitten resori jatkamalla puikoilla edestakaisin samoin kuten neuleen helman resorissa. Resoriin jää siis sauma, sillä resorin neule vaatii neulomisen edestakaisin, ei pyörien. Neulo resoria 4 senttiä ja päättele silmukat. Jätä lankaa hieman yli kun olet päätellyt, jotta saat neulottua neljän sentin sauman kiinni. 

Neulo sitten taskut. Luo 35 silmukkaa. Tee resoria 4 senttiä ja lopputasku sileää neuletta. Taskun kokonaismitta on 18 senttiä. Kiinnitä taskut neulalla takkiin noin 16 sentin päähän reunasta.

Vyö neulotaan patenttineuleena. Luo 23 silmukkaa lyhyemmälle pyöröpuikolle. Patentti neulotaan edestakaisin. Neulo aina joka toiselle kerroksella yksi silmukka oikein ja nosta seuraavaa. Toista tätä kerros loppuun. Seuraavalla kerroksella neulo edellisellä kerroksella nostettu silmukka oikein ja nosta seuraava. Näin vyöstä muodostuu automaattisesti tuubi. Sovita vyötä takin kanssa ja neulo sen mittainen kun tarvitset. Omani on 130 senttiä (riippumitta). Päättele silmukat normaalisti. 

Sitten pitäisi takin olla valmis! Jos tulee mitä tahansa kysyttävää, ota yhteyttä Facebookissa sivullani Vähäraumalaine tai kirjoita kommenttia!

Olisi upeaa nähdä tämä jonkun toisen päällä! Se olisi paras palkinto tekemästäni työstä, sillä en kilpailuun mukaan päässyt... 

Mukavia neulehetkiä!

Kuvat Amanda Aho
Meikki ja kampaus Gitta Alm

3 kommenttia:

 1. Ihana takki ja ei vitsi ku oot taitava!:) Ja harmi ettet päässyt kilpailuun mukaan, sillä olisit kyllä ehdottomasti kuulunut sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemällä oppii :) Kiitos paljon! Täytyy odottaa uusia kilpailuja...

   Poista
 2. Minuu ihmetyttää kans että miks et päässyt kilpailuun, tuo takki on upea!!! Ja ihania kuvia taas kerran :)

  VastaaPoista